Ülkemizin her bölgesinde ceviz ağaçları doğal olarak yetişebilmektedir.Soğuk kuzey rüzgarlarının korunmuş vadilerde ve bu vadilerde açılan dere yamaçlarında ceviz ormanlarına rastlamak mümkündür.Yurdumuz zengin ceviz ağacı populasyonları içinde yöre isimleri ile tanınan çok sayıda tipler meydana gelmiştir.
Ceviz ağaçlarının son yıllara kadar tamamen tohumla, çöğürden aşısız olarak üretilmesi,Ülkemizin geniş bir ceviz populasyonu içerisinde çok üstün vasıflı,kaliteli ve verimli meyve verenlerine de rastlanılmaktadır.
Aşılı ceviz üretiminde,son yıllarda büyük bir artış olmakla birlikte,bilgisizlik ve kontrolsüzlük nedeni ile standart olmayan verimsiz ve kalitesiz çeşitlerin yayıldığı görülmektedir.Son yıllarda yapılan araştırma-geliştirme çalışmaları sonucu,yüksek kaliteli ve verimli,çevre koşullarına iyi adapte olan ceviz çeşitleri ve tipleri seçilmekte,aşılı ceviz fidanları bu tiplerle üretilerek kapama bahçeler kurulmasına yardımcı olunmaktadır.
Ülkemizde dünya ceviz üretiminde A.B.D ve Çin’den sonra üçüncü sırada olup İpanya,İran,Portekiz ve Hindistan’dan diğer önemli üretici ülkeler arasındadır.
Türkiye’de istatistiklere göre yıllık 773.000 ton sert kabuklu meyve(fındık-ceviz-badem-antep fıstığı-kestane) üretilmekte ve toplam 12.5 milyon tonluk meyve üretiminde %6.1’lik pay almaktadır.
Ceviz üretimi,yıllara göre değişmekle birlikte,sert kabuklu meyve üretiminde yaklaşık %15’lik paya sahiptir.Geleneksel ürünlerimizden olan fındıktan sonra,sert kabuklu meyve üretiminde Ceviz ikinci sıradadır.
Ülkemizde geniş bir ceviz potansiyeline sahip olmakla birlikte,ağaç başına verim 32-37 kg arasında değişmektedir.Söz konusu verim daha çok yabani(aşısız) ağaçların verimleridir.Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde,verimde aşısızlara göre,%50-60 oranında artış sağlanabilmektedir.Aşısız(yabani)cevizler 7-10 yaşlarında meyve vermeye başladığı halde,aşılı cevizler 4 yaşından itibaren,ekonomik ölçülerde olmasada,meyve vermeye başlamaktadır.Aynı zamanda yabani ağaçlardan alınacak 6 kg kabuklu meyveden 1,5-2 kg iç ceviz alınırken aşılı ceviz ağaçlarından 6 kg meyveden en az 3 kg iç ceviz alınmaktadır.Önerilen aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde;5 yaşındaki bir ağaç 4-5 kg,8 yaşındaki bir ağaç 10-15 kg,12 yaşındaki 25-35 kg,14-15 yaşındaki 45-60 kg,20 yaşındaki 80-100 kg meyve verebilmektedir.