-Türkiye ceviz yetiştiriciliğinde en önemli sorun çeşit sorunudur.Terminal yani uç dallarda meyve veren ceviz çeşitleri özelliği taşıyan çeşitlerinden en kısa sürede vazgeçilmelidir.
-Geç yapraklanan ve yan dallarda meyve veren yani verimli ceviz çeşitlerine geçilmelidir.
-Kapama ceviz bahçelerinin kurulması teşvik edilmelidir.
-Kapama ceviz bahçelerinde mutlaka damlama,mini spring sulama sistemleri kurulmalıdır.
-Gübreleme ve budamaya önem verilmelidir.
-Fidan dikiminde mümkünse 1.5x1.5 x 1.5 m boyutlarında çukurlar açılmalı ve toprak iyice gevşetilmelidir.
-Yüksek toprak pH’ı düzeltilmeli ve pH 6-7 arasında tutulmalıdır.
-Tohumdan ceviz yetiştiriciliği kavramı kesinlikle yanlıştır.Tohumdan kesinlikle bahçe kurulmaz.Bu konuda yetiştiriciler uyarılmalıdır.
-Kamu destekli yürütülen projelerde en az 10da kapama bahçe kurma zorunluluğu aranmalıdır.
-Özellikle son yıllarda artan özel ceviz fidanlıklarını devlet ciddi bir şekilde kontrol edilmeli,ismine doğru fidan üretmeyen,hastalık ve zararlılarla bulaşık fidan üreten fidanlıklara cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.
-Fidanların taşınmasında uygun olmayan nakliye koşulları düzeltilmelidir.
-Türkiye ne yazık ki önemli ceviz ithal eden bir ülke haline gelmiştir.İthalat iç ürününün piyasa girdiği dönemde durdurulmalı ve haksız rekabet koşulları önlenmelidir.
-Standart özellikler taşıyan ceviz kırma ve işleme sanayi oluşturulmalı ve ceviz kıran işletmelerin denetimi yapılmalıdır.
-Organik ceviz üretimine geçilmelidir.
-Hazine arazilerinin ağaçlandırılma çalışmalarında ceviz ve badem projelerine öncelik ve ayrıcalık verilmelidir.
-Ceviz tüketimini oluşturmak amacıyla ülkede gündem oluşturulmalıdır.
-Ceviz ile dut beraber işlenerek yeni ürünler elde ederek cevizin katma değeri arttırılmalıdır.
-Kamu destekli projelerde mutlaka üniversiteler ile birlikte çalışılmalıdır.
-Önceki yıllarda kurulan ceviz bahçelerinin mevcut durumları belirlenmelidir.
-Kerestelik ceviz yetiştiriciliği için ceviz ormanları kurulmalıdır.
-Kerestelik ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için farklı ceviz türleri bilimsel bir disiplin içinde Türkiye’ye kazandırılmalıdır.
-Cevizin yaprak,kök ve yeşil kabuğunun doğal boyalarda kullanılması için eğitim verilmelidir.